streda 19. septembra 2012



ZÁVEREČNÁ PRÁCA


1. V akom rozsahu má byť záverečná práca?


Charakteristika záverečnej práce
Záverečná práca je dielo, ktorým účastník prezentuje svoju pripravenosť zavádzať prvky modernizácie do vzdelávacieho procesu na ZŠ a SŠ. Účastník vzdelávania ním má preukázať primeranú znalosť vedomostí z aplikácie IKT do vyučovania v danom predmete so zameraním na implementáciu štátneho programu vzdelávania na ZŠ a SŠ. Pri jej vypracovaní má uplatniť svoje schopnosti pri zhromažďovaní, interpretácii a spracúvaní základnej odbornej literatúry a svoje pedagogické zručnosti.
Práca má byť:
originálna, vytvorená autorom pri dodržaní pravidiel práce s informačnými zdrojmi, nesmie:
mať charakter plagiátorstva,
narúšať autorské práva iných autorov. (Autor je povinný dôsledne citovať použité informačné pramene, uviesť menovite a konkrétne výsledky bádania iných autorov alebo autorských kolektívov, presne opísať použité metódy a pracovné postupy iných autorov alebo autorských kolektívov.)

Typy záverečných prác
1. didaktický projekt použiteľný v danom predmete (resp. ako medzipredmetový) – metodický materiál pre učiteľa (metodika), ktorý systematicky spracuje určitú tému s aplikáciou IKT do didaktického procesu a jeho pilotným overením,
2. kvalifikovaný návrh učebnej pomôcky na báze IKT s návrhom metodiky použitia pre daný predmet – využitie konkrétneho e-obsahu pre vyučovanie určitej témy, vytvorenie vlastného e-obsahu (vrátane výučbového softvéru), pracovný list, zbierka úloh a pod.,
3. výskumná práca v oblasti teórie vyučovania daného predmetu – prieskum toho, ako sa využívajú IKT pri osvojovaní poznatkov, aký postoj majú žiaci k postaveniu a využívaniu IKT, aplikácia moderných metód na báze IKT vo vyučovaní daného predmetu a rozvoj kľúčových kompetencií, analýza výhod, resp. nevýhod konkrétneho e-obsahu a pod.,

Štruktúra záverečných prác
Záverečná práca obsahuje tieto základné povinné časti a v tomto poradí:
titulný list (podľa šablóny),
zadanie záverečnej práce,
abstrakt: krátka (informatívna) charakteristika obsahu práce (spravidla okolo pol až trištvrte strany, max. 1 strana),
obsah,
úvod - v porovnaní so všeobecnejším predhovorom sa vzťahuje konkrétne na spracúvanú tému, uvádza do jej problematiky, charakterizuje motiváciu pre jej výber, stručne popisuje štruktúru a ciele práce,
jadro -  text práce členený na kapitoly
- východiská pre prácu, kontext práce (napr. teoretické východiská, zaradenie do osnov, tematického plánu, iné jestvujúce riešenia problematiky a iné prístupy... ),
- návrh (napr. vyučovacieho scenára, metodického listu, softvéru, výskumu a pod.),
- vyhodnotenie, použitie a overenie návrhu,alebo pohľad autora, odporúčania pre školskú prax (výučbu),
zoznam použitej literatúry (podľa šablóny),
záver -  obsahuje vecné závery, sumarizáciu práce, vlastný prínos
prílohy v tlačenej podobe: len ak sú nevyhnutné pre lepšie pochopenie obsahu práce, napr. dotazník, metodické listy, produkty žiackej činnosti a pod.
prílohy v elektronickej podobe na CD: vlastná práca vo formáte PDF, výučbový softvér, úplný študijný materiál a pod.

Formálna úprava záverečných prác
1. Záverečná práca sa píše v slovenskom jazyku. Práca musí byť jazykovo (gramaticky a štylisticky) korektná.
2. Po formálnej stránke musí práca vyhovovať šablóne, ktorá je dostupná na vzdelávacom portáli (určuje štýly, ktoré odporúčame použiť na jednotlivé časti textu, strany musia byť číslované). (Ak bude práca tlačená farebne, je potrebné použiť farebnú šablónu. ak bude práca tlačená čiernobielo, je potrebné použiť čiernobielu šablónu. Zadanie záverečnej práce sa z portálu tlačí len v čiernobielom vyhotovení.)

Rozsah záverečnej práce
Rozsah záverečnej práce je 12 - 16 strán, z toho jadro práce musí tvoriť minimálne 9 strán. Do rozsahu práce sa započítava úvod, jadro, záver a použitá literatúra.

2. Aký je posledný termín odovzdania záverečnej práce - presný?
3. Kto píše posudok práce?
4. Ako pripojím zvukový alebo video materiál do ručne zviazanej práce?

Odovzdanie záverečnej práce
Jeden exemplár záverečnej práce musí účastník vzdelávania odovzdať prostredníctvom vzdelávacieho portálu www.modernizaciavzdelavania.sk najneskôr v deň prihlásenia sa na obhajobu záverečnej práce – frekventant odovzdá jeden zip súbor obsahujúci záverečnú prácu vo formáte PDF a prílohy.
Po kladnom recenznom posudku frekventant bezodkladne odovzdá záverečnú prácu v tlačenej podobe v 2 vyhotoveniach, zviazanú tepelnou väzbou tak, aby bola dobre čitateľná. Obe vyhotovenia frekventant odovzdá spoločnosti elfa s.r.o. osobne alebo prostredníctvom pošty na adresu:
elfa, s.r.o.,  Projekty MVP / záverečné práce, Park Komenského 7, 040 01 Košice
Frekventant dostane posudok v elektronickej forme najneskôr 5 dní pred obhajobou záverečnej práce.
Elektronická verzia záverečnej práce musí byť identická s tlačenou verziou.

Obhajoba záverečných prác
Frekventant sa prihlasuje na obhajobu záverečnej práce a skúšku prostredníctvom vzdelávacieho portálu najneskôr 5 týždňov pred stanoveným termínom konania skúšky. Súčasťou prihlášky bude aj vyplnenie niektorých údajov o frekventantoch, ktoré sú potrebné k vydaniu osvedčenia (dátum a miesto narodenia, atď.)
Frekventant predpísaným spôsobom odovzdá svoju záverečnú prácu najneskôr v deň prihlásenia sa na obhajobu a skúšku.
Počas obhajoby svojej záverečnej práce účastník v priebehu cca 10 min. prezentuje výsledky svojej práce a jej prínos k ďalšej modernizácii vzdelávacieho procesu na ZŠ/SŠ pri zavádzaní štátneho programu vzdelávania

Spoločné ustanovenia
Administrácia
Každý účastník obdrží 2 osvedčenia – jedno podľa zákona o pedagogických zamestnancoch, druhé (certifikát) podľa pravidiel projektu v súlade s publicitou. Prevzatie potvrdí svojím podpisom.
Pri obhajobe každý frekventant podpíše prehlásenie o publikovaní - sprístupnení svojej práce na vzdelávacom portáli projektu MVP.

5. Kto nám pridelí konzultanta?
6. Kedy si zvolím tému, až po absolvovaní 3. modulu? Môžeme si vybrať aj inú tému ako je ponúkaná na portáli?

Témy záverečných prác pre daný predmet budú vypísané pre frekventantov podľa vybraného predmetu účastníka. Konzultantom záverečných prác v danej skupine je spravidla lektor pre danú skupinu, prípadne ďalší konzultanti, ktorých schváli expertná skupina pre predmet. Frekventant vyplní na vzdelávacom portáli podklady zadania k záverečnej práci podľa šablóny najneskôr po absolvovaní 30 hod. výučby v 3. Module. (Podklady k zadaniu ZP je potrebné vyplniť aj s diakritikou. V podkladoch k zadaniu záverečnej práce frekventant sformuluje vlastný názov práce a vyberie si tému (okruh) a typ záverečnej práce.)

7. Ako často  a kde sa môžem kontaktovať s mojím konzultantom?

S konzultantom sa môžete kontaktovať prostredníctvom mailu, siete google+, portálu MVP - podľa potreby.